Der er gang i potter og pander på Madskolen i sakskøbing.

Luften var tyk af løgsaft og latter, da otte frivillige forberedte sig på deres nye tjans som hjemmekok.

Når mad og mennesker mødes er et projekt, der skal mindske ensomhed i Lolland og Guldborgsund Kommuner, ved at mødes over et godt måltid mad. En enlig ældre, der har svært ved at forlade sit hjem er vært, mens en mere mobil er gæst. To frivillige kommer på besøg og deres rolle er at tilberede et varmt måltid og få gang i snakken rundt om bordet. Derfor kommer de frivillige på kursus på Madskolen i Sakskøbing.

Madskolen i Sakskøbing

Dagen starter med en gennemgang af de fem smage – surt, sødt, bittert, salt og umami. Deltagerne skal nemlig lære at sammensætte et velsmagende måltid, og derfor er det godt at vide, hvad der skal til for at der er balance i måltidet.

Måltidskonsulent Anna Bentzen snakker om samtale teknik, mens der tilberedes hakkebøffer.

Kok og kogebogsforfatter Christine Bille Nielsen instruerer deltagerne i at tilberede hakkebøf med bløde løg og æblekage, mens psykoterapeut og måltidskonsulent Anna Bentzen går rundt og træner samtaleteknik, og hvordan man bærer sig ad med at komme ind og lave mad i et hjem, man ikke kender.
Selv om det er garvede og erfarne folk, er der alligevel noget at lære. Om smag, konsistens og udskæringer. Et hold laver en sødere version af æblekagen, et andet en mere knasende version, og da retterne er færdige, er der køkkensmagning. Alle deltagere smager på alle versioner af de to retter, for at få en større forståelse for forskellige smage og præferencer. Og selv om der var mange års erfaring med at svinge kødgryderne, var der alligevel noget at lære. Pander, der blev for varme og løg, der gav mere smag.

Det første besøg

Jeannie og Jørn har været på deres første besøg som hjemmekok.

Jeannie Ljungdahl har allerede været på første besøg som frivillig, og det var en spændende oplevelse. ”Det var jo lidt grænseoverskridende først, men det gik rigtig godt. Vi fik en god snak og fandt ud af, at vi havde mange ting til fælles.”
Jørn var med på besøget. De følges ad to og to, når de tager ud som hjemmekokke hos de enlige ældre, så man ikke som frivillig skal stå alene i en svær situation.
Jeannie har meldt sig som frivillig hos Dansk Folkehjælp, fordi hun gerne vil hjælpe, hvor hun kan, møde nye mennesker og måske endda skabe nye venskaber. ”Man ved jo aldrig, hvornår det vender for en selv. Ham jeg besøgte havde jo haft et helt almindeligt liv,” fortæller Jeannie, ”men så skete der nogle ting i hans liv.”

Slyngende løg

Anna Bentzen og Christine Bille er i gang med køkkensmagningen.

Hjemmekokkene lærer med forskellige spørgeteknikker, at spørge ind til vært og gæsts smag. Konsistens, smag og meget andet. Det er en vigtig del af at få en god oplevelse ud af besøget. Derfor er smagerunden en vigtig del af dagens undervisning. Christine Bille Nielsen og Anna Bentzen følger deltagerne rundt fra kogeø til kogeø, mens der ivrigt diskuteres, hvad der har frembragt den særlige smag i den enkelte bøf.
”Løgene slynger sig på en anden måde, når de er i hele skiver,” erklærer Christine Bille Nielsen og fortæller, at det kan være den ekstra tid værd, at skære løgene ud i hele ringe, selv om det er lidt sværere. Ingen af sovsene er blevet farvet med kulør, for sådan noget findes ikke i Meyers køkken og det er hans køkken i Sakskøbing, der lægger rammer til Madskolen. ”Når I står derude skal I på en eller anden måde kunne trylle. Så I skal have lidt forskelligt med ud I jeres kit. Og man skal ikke gå ned på løg.”

Arbejder med måltidet

Dagen sluttes af med at nyde det tilberedte måltid og øve de tillærte teknikker.

Deltagerne lærer at arbejde systematisk med måltidet, fortæller Anna Bendtzen. Det handler om hele oplevelsen, servering, borddækning, hvordan måltiden starter og bliver afsluttet. Derfor bliver de bedt om at overveje, hvordan de kan gøre et kedeligt bord hyggeligt, eller hvad der skal til, hvis stemningen er lidt tung i det hjem, de besøger som hjemmekok.

Du kan stadig nå at melde dig som frivillig, vært eller gæst. Læs mere her.

SaveSave


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *